Въпроси и отговори

1. От колко време строите и имате ли реализирани сгради?

Строително инвестиционно дружество БЕЛПРОМ ЕООД вече 20 години е активно в сферата на инвестиционното строителство и управлението на недвижима собственост. Към момента в лицето си на инвеститор имаме реализирани:

жилищна сграда в кв. Дианабад: ул. Апостол Карамитев 16
жилищна сграда в кв. Люлин 6: ул. Петър Горанов 645
офис сграда в кв. Манастирски Ливади: ул. Бяло Поле 3
жилищна сграда в кв. Витоша: ул. Асен Разцветников 7А
жилищна сграда в кв. Младост 1: Блок 61Д
жилищна сграда в кв. Студентски град: бул. 8-ми Декември

2. Подходящи ли са строените от Вас жилища за инвестиция?

Строителният ни подход осигурява на нашите обитатели комфорт, сигурност, ниски експлоатационни разходи, дълъг живот на сградата и устойчива във времето визия. Всичко това са предпоставки за една далновидна инвестиция в сферата на недвижимото имущество било то с цел отдаване под наем или обитаване.

3. Как се изчислява площа на едно жилище?

Когато разглеждаме площа на едно жилище има три основни площи, на които обръщаме внимание – застроена или чиста площ, светла площ и обща площ.

Застроена площ – в нея се включват площите на помещенията, балконите и терасите, както и вътрешните стени, които отделят помещенията едно от друго. Включват се също така и 1/2 от дебелината на стените, които отделят жилището от съседните жилища, общите части като коридори и стълбищни клетки, както и 1/2 от външните стени, които нямат прозорци. Ако външните стени имат прозорци, балкони или лоджии, квадратурите им влизат изцяло в площта на жилището.

Светла площ – въпреки че не е често използван термин, светлата площ представлява площа измерена от стена до стена като в нея НЕ се включват стени, колони и трегери.

Обща площ – представлява сбора на застроената площ на апартамента и припадащият се към него процент общи части.

Общите части в сградата по естеството си са от такова съществено значение за сградата, че без тях тя обективно не може да съществува. Това са: основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, стълбите, коридорите, покривите, комините, външните входни врати на сградата, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби и т.н.

Общите части свързват в архитектурно-строително отношение обектите, принадлежащи на различните собственици, или пък са такива части, които осигуряват използването на тези обекти. Тези части нямат самостоятелен характер и тяхното предназначение за общо ползване е причина върху тях да се установи съсобственост.

4. Възможни ли са промени във вътрешното разпределение на апартамента докато се строи?

Наша цел е разпределенията да са максимално функционални и винаги с прави форми, но същевременно разбираме, че понякога нашите клиенти биха желали да персонализират допълнително жилището си. Ако проектът дава възможност за изменения, то няма проблем да бъдат извършени такива.

5. Какво е нивото на завършеност на апартаментите?

Всеки апартамент се изгражда и предава съгласно Българския Държавен Стандарт (БДС), а именно: подовото покритие от циментова замазка; стени и тавани на гипсова мазилка с вградени алуминиеви ъгли и гипсова шпакловка; балкони завършени със студоустойчив гранитогрес, алуминиеви парапети и осветителни тела. Също така, слагаме входни врати с обков; монтираме ключове и контакти; поставяме стенни розетки за телевизия и интернет; монтираме алуминиеви радиатори и лири; предоставяме изградена инсталация за монтаж на климатици; изграждаме газова или друга отоплителна инсталация в зависимост от индивидуалния проект.


Подробна информация за степента на завършеност на всички елементи по сградата можете да намерите на индивидуалната страница на проекта, който Ви интересува.

6. София е земетръсна зона. Колко сигурно е жилището ми?

Всички сгради на BELPROM са осигурени за сеизмичност IX по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник. В сградите ни са предвидени вертикални носещи конструкции като шайби и рамки. Тези елементи поемат хоризонталните въздействия, каквито преобладаващо са земетресенията. От друга страна, общата фундамента плоча елиминира вероятността от провисвания, както и от евентуални напуквания по стените. По отношение на бетона, използваме установения и признат в строителния брашн – бетон B25.

7. Можете ли да съдействате с ипотечно кредитиране?

Да. Благодарение на дългогодишното ни сътрудничество с Пощенска Банка имаме възможността да предоставим на нашите клиенти кредитиране при преференциални условия.

8. Мога ли да получа копия от архитектурния план, както и други спецификации по сградата?

Разбира се! Изпратете ни имейл на sales@belprom.bg и ще Ви предоставим желаната информация в най-кратък срок.

9. Какви гаранции имам когато закупя имот в ново построена сграда на BELPROM?

От BELPROM предоставяме на своите клиенти:

  • 10 години гаранция на новоизпълнени строителни конструкции и съоръжения;
  • 7 години гаранция на вътрешни изолации в неагресивна среда включително: хидроизолационни, топлоизолационни, звукоизолационни и антикорозионни;
  • 5 години гаранция на всички видове строителни, монтажни и довършителни работи.
10. За какво служи предварителния договор?

Подписването на предварителен договор служи да затвърди сериозните намерения на двете страни, както и да защити интересите им.

Предварителният договор може да бъде разглеждан като план-график, който упоменава по какъв начин и кога имотът ще стане собственост на купувача и какви са необходимите стъпки и процедури за нотариалното му придобиване. В него фигурират клаузи, които изрично указват предмета на договора, цената, условията и сроковете за изплащане, както и други приложими клаузи като неустойки при просрочия на плащания или прекратяване на договора от която и да е страна.

Важно е да се отбележе, че правото на собственост върху имота се прехвърля при сключване на окончателен договор пред нотариус.

11. Какви данъци и такси дължа при закупуване на имот?

При придобиване на недвижимо имущество трябва да вземете под внимание местния данък, който е нужно да заплатите. Размерът му за гр. София към август 2023г. е 3% върху продажната цена на имота. Той е дължим към конкретната община според местонахождението на имота.

Също така, при придобиване на недвижимо имущество се дължи нотариална такса, която се изчислява върху продажната цена на имота и съгласно тарифата на нотариуса, изповядващ сделката.

12. Колко струват услугите на брокер?

В бранша можете да очаквате да заплатите между 2% и 4% от стойността на имота за брокерска услуга. Алтернативно, можете да се свържете директно с нас и да закупите жилище без комисионна.

13. Как да си уговоря оглед?

Използвайте бланката по-долу или се свържете с нас директно на:

Телефон: 0888778887 / 0885119781                           

Имейл: sales@belprom.bg

Запитване

Строителен подход